11 januari, Kuwala, Supreme en Zayed

Als onze afspraken vandaag voorspoedig verlopen, zouden we een half uurtje kunnen zwemmen in Lake Malawi, een heerlijk extraatje dat we niet versmaden.
Vol goede moed rijden we naar Nkhata Bay, naar Kuwala Solar Energy Company.
Francesco (inderdaad, eenItaliaan) wacht ons op. Kuwala importeert direct uit Hong Kong kwalitatief goede solarsystemen, van een eenvoudig lampje voor 6 uurlicht (€5) tot een compleet huisverlichting met tv-platscherm(pje),8 lampen, laadstation. Alle info staat op de websitekuwalaenergy.com…..helaas uit de lucht op dit moment kom ik later tot de ontdekking. De eigenaar/oprichter is een Schot met contacten inNkhata Bay, vandaar dat het bedrijfje daar zit.

Kuwala Solar Energy, Francesco

Ahh,een snelle dip gaat niet lukken, we kiezen ervoor om naar SupremeSanitary pads http://www.suprememalawi.com/te gaan, opgericht door Nederlandse Evelien die eind januari weerterugkomt.

Ik vind het een geweldig initiatief. 5 vrouwen naaien de maandverbandjesen ook incontinentie verbanden. Als vulling gebruiken ze polyethyleenschuim, je weet wel, waar ook de goedkopere matrassen van gemaakt wordt. Slim.

Incontinentiepads

We kopen 60 maandverbandjes. Die kunnen mooi uitgetest worden door meisjes en vrouwen in de CDSS en de dorpen. Ik ga ze aan Anna en Takwonda geven.

“Vijf kilomter na de rubberplantage vind je Zayed Solar Academy,” was ons gezegd.

Na die uitgestrekte plantage waarvoor kostbaar regenwoud omgehakt is, moeten we minstens nog 15 km rijden totdat we, diep verscholen in het woud,aan het eind van en smal, miserabel weggetje, een paar enorme, in aanbouw zijnde, gebouwen op zien doemen. Nou, wat dát zijnmag!?
Buiten hangen een paar jongeren in uniform rond, het is lunchtijd. Het zijn studenten. In het enige lokaal dat al langers taat, mogen dan een twintigtal mensen aanwezig zijn, we worden niet echt veel wijzer.

Ikhad hoge verwachtingen van http://www.zayedenergyecologycentre.org. Ze hebben een UN-prijs binnengesleept. Om dat te krijgen, moet je wel van goede huize komen. Ene Gail, Amerikaanse, trekt er aan de touwtjes. Maar Gail is er niet. We maken telefonisch contact en spreken af om toch in Mzuzu bijeen te komen.

Als dat uiteindelijk op het SMART Centre lukt, blijkt de vork anders in de steel te zitten. De grote prijs is van U.A.E.’s Cheick Zayed’s initiatief, de Zayed Sustainability Prize. Gail is ook architect en van de gewonnen centen worden nu de gebouwen neergezet om onderwijs te bieden op zonne energie gebied aan, vooral, vrouwen en meisjes.

Nou leuk. We spreken af contact te houden. Zij zijn nog niet klaar om grootschalig naar buiten te treden met onderwijsprojecten, en wij zijn nog niet klaar met de ambachtschool. Goed om elkaar te leren kennen.

Op het SMART Centre bespreken we met Reinier en Andrew de mogelijkheden om Emazinyeni als pilot te nemen om voor de community een erosiebestrijdingsplan te bedenken, deze met hen te bespreken en aante passen indien nodig en dan o.l.v. Andrew en/of Ephraim stap voorstap uit te voeren na de regentijd.

Kayipa wil morgen best met ons mee om met schoolhoofden en chiefs te praten over pomponderhoudscontracten.

Dat soort problemen heeft Zion nog niet. Hij gaat liever in een plastic zak zitten.