7 januari, met Reinier op erosiepad

De eerste schooldag van het nieuwe jaar. De boys zijn klaar om weer te beginnen. Milla is blij dat ze weer wat tijd voor zichzelf krijgt. 

Klein jongetje, grote rugzak

We zouden vanmorgen op het SMART centre proberen of we allebei hetzelfde google drive document kunnen bewerken. Helaas, Satiel kan niet op het internet komen. Onze oefening faalt.

We pikken Reinier op in Ekwendeni, een half uurtje later dan gepland. In Enyezini zit driekwart van onze committee leden geduldig te wachten als wij een uur te laat komen…terwijl ik altijd aandring om op tijd te komen. Helaas, deze keer niet gelukt. Onze excuses.
Zoals het betaamd, introduceren we Reinier aan de leden, en de leden aan Reinier. Dan poetsen de twee Hollanders de plaat.

Reinier en ik gaan op pad om de erosieschade op te nemen in Mwenje, Emsezini en Echlekweni.

Eerst Mwenje waar erosie de weg af dreigt te snijden. Twee meter diepe geul, veroorzaakt door veel regenwater dat van de heuvel naar beneden stroomt. Bewoners  vinden zo hun eigen oplossing.

Veel zal met “contourbanden’ bereikt kunnen worden. Het wordt duidelijk dat de dorpelingen bij de hand genomen moeten worden omstap voor stap de schade te herstellen en erger te voorkomen. Een uitgelezen praktijkkans voor Andrew.
Aaron, toch een paar graadjes zwaarder dan Andrew, heeft al een andere baan gevonden maar kan af en toe nog wel beschikbaar zijn.

Op weg naar Echlekweni rijden we door Emsezini. Daar valt het erosieprobleem wel mee. Ik laat Reinier de ongebruikte Ecosantoiletten zien. Een heeft zelfs een invalidetoegang. Ik zou wel eens willen weten wie ze aangelegd heeft. Niemand schijnt het te weten.

Ook inventief is het alternatieve schoolmeubilair. Niet zoveel kinderen kunnen in een klas maar zo is het wel gezelliger.

Alternatief onverwoestbaar schoolmeubilair….ook al kapot

Tegen vieren rijden we terug naar Enyezini. De Hollandse boterhammetjes van Reinier hebben ons op de been gehouden, in afwachting van de lunch. Ik begreep niet goed waarom Satiel hiervoor nog steeds niet gebeldhad. Blijkt dat ze zelf ook pas net een kwartiertje klaar waren. Een vergadering van 5 uur! Zonder drinken of eten. Gaan we volgende keer anders organiseren, komen we overeen.

Magen gevuld, naar de CDSS. Daar wordt een nieuwe, kortere weg aangelegd naar de basisschool. Een brede band kale grond loopt tegen de lage heuvel op. Oh oh, dat gaat meer erosie geven, en precies daar waar al het grootste probleem bestaat, de 10 meter diepe ravijnen door het water uitgesleten. De recente storm heeft weer een stuk weggeslagen. Het is echt serieus. We geven advies waar we kunnen. De ‘erosie leraar’ zegt het te snappen. Zeker weten? Mmm, ben niet overtuigd. Als dit niet goed aangepakt wordt, verdwijnen een paar leraarshuisjes in het gat dat bij iedere stortbui er dichter naar toe kruipt. Volgens Reinier kan het probleem groter worden als de maatregelen niet op de juiste manier uitgevoerd worden.

Pas tegen zevenen kunnen we Reinier thuis afzetten. Sorry Rianne, was niet de bedoeling.

Zion geniet van selfies maken.