3 januari. SMART Centre en Zoë


Al voor zessen gepikt en gedreven klaar om de dag te beginnen. Je leert hier vanzelf met de kippen op stok te gaan 😉
Helaas is Kevin al terug naar Duitsland maar het eerste exemplaar van de door hem verbeterde pomp van Wells voor Zoë hebben we toch kunnen zien. Lekker super simpel en kan water omhoog pompen van wel 60 m. diepte, en da’s veul, heel veul. Een touwpomp kan zo diep niet, een Afridev pomp wel. Het slijtage en gebruik in de praktijk van Zoë moet nog blijken.

prototype Zoë pomp

Wells for Zoë en SMART zijn deels conculega’s, allebei aktief in water pompen, maar de behoeft is zo groot, ruimte genoeg voor beiden.

Kan niet missen waar Wells for Zoë voor staat.

Op het SMART Centre heeft Reinier het druk tot begin middag. Ik kan deze blog bijwerken, albeit nog zonder fotos. Dat komt, dat komt mensen, geduld. Bloggen is tenslotte niet het belangrijkste werk dat we hier doen.
Andrew kan stap voor stap instructies uitwerken voor Emazinyeni, en dan zou Ephraim stap voor stap de dorpelingen ter plekke moeten kunnen begeleiden, met back up van SMART Centre. Hoewel….., Ephraim krijgt het nog beredruk met trainen en monitoren. Ik ga toch proberen of Andrew niet meer ingeschakeld kan worden.
Reinier zegt in ieder geval toe dat hij komt kijken bij Mwenje.
Het blijkt dat Aaron al een baan heeft gevonden en hij de laatste twee weken van zijn contract niet meer bij SMART Centre hoeft te werken. Ai, da’s een tegenvaller voor ons.
In de tijd dat ik op het SMART Centre ben, zijn Satiel en Ephraim naar TEVET, het overheidsadviesorgaan voor onderwijs. Ze komen terug met een bruikbare lijst van welk gereedschap en hoeveel er voor ieder vak nodig is. Het rapport van de jongens volgt nog.
We rijden met zijn drieën naar de andere kwekerij van Wells voor Zoë, vlakbij Kusintha Farm van Mark Beckett.
Bright is naar de begrafenis van een oude buurvrouw, en begrafenissen gaan altijd voor alles. Zoë heeft veel zaden dit jaar. Hun doel hebben ze net vanmorgen opgesteld.

Doel voor 2019: 44,000 boompjes kweken

We delen tips. Wij weten wat, zij weten wat. Heel plesant. Ephraim maakt aantekeningen in de vorm van drie zwierig geschreven woorden op een bladzijde.
Nú is het regenseizoen, alleen nú groeien gewassen, dus nú moeten we alle schoolhoofden op het hart drukken dat ze gras planten. Op het stukje grond dat schooltuin gaat worden raadt Zoë aan om velvet bean te planten. Dat maakt grond los, houdt vocht vast, is bodembedekker en fixeert stikstof. Als de school dan zo ver is om te gaan zaaien is de grond er klaar voor. Dat kan best in het droge seizoen, moet er alleen goed water gegeven worden.
De planten bij Zoë staan er mooi bij maar ze hebben geen idee van grondsamenstelling of de zuurgraad. Een stripje lakmoes kan dat zo determineren maar lakmoes hebben ze niet. Daar kan ik ze volgende keer een enorm plezier mee doen. Kan je je indenken, het overheids landbouwadviesorgaan heeft geen lab of een methode om de grondsamenstelling vast te stellen. Wat voor advies kun je dan geven?? Geen wonder dat overheidsinstellingen zo slap en ineffectief zijn.