Vampieren

Vampieren

Gisteren toch wat raars meegemaakt !!!

Twee nachten geleden merkte ik al dat het dorp erg onrustig was tot diep in de nacht.
De fufuzela ging af rond middernacht. Je weet vast nog wel het geluid van die herrietoeter.
Een jongeling loopt al blazend door het dorp voor een bepaalde oproep. Dat kan zijn van een voetbalwedstrijd tot een algeheel alarm.
Er was veel luid (dronkemans) geschreeuw en opgewonden gepraat in het stikkedonker. Ik ben gewoon gaan slapen.

De volgende ochtend kwam Alfred, onze jonge nieuwe financial controller op ‘kantoor’ (mijn huisje). “Ben je nog niet opgegeten door de vampieren?”, zei hij als grap.
“Je wat? Vampieren? Wat bedoel je?”
“Er zijn een paar mensen door bloedzuigende vampieren doodgegaan. Iedereen praat er over.”

“Uhh, hoe dan? Wat is dit voor zottepraat? Heb je niet teveel Dracula gekeken?”
“Nee, nee, echt waar. Er zijn vampieren die proberen ‘s nachts bij de mensen bloed te zuigen, daarom slaapt men buiten.”
“Ehh !!! Zijn die vampieren mensen of dieren? “
“Vampieren zijn mensen”
Ik sta PAF bij zoveel animistische fantasiën uit Afrikaanse overlevering.

Gisteravond, na de bijeenkomst met de nieuwe schooldirecteur en de voorzitter van het bestuur om het budget van de school voor komend jaar vast te stellen, was het al donker. Hier in de tropen is de avondschemering kort. De voorzitter woont in een ander dorp dat geen vervoersmogelijkheden kent, dus ik breng mensen regelmatig ‘s avonds thuis.
“Denk er aan dat je niet na 10 uur nog in de auto op de weg bent, nu er vampieren zijn”, werd me gewaarschuwd.
“Waarom niet?” ik snapte de link tussen autorijden en vampieren niet.
“Mensen werpen wegblokkades op, denkend dat vampieren zich in auto’s verplaatsen. Ze kunnen je met stenen bekogelen of zelfs verbranden. Er is in een ander dorp al iemand in brand gestoken.”
“Sorry, is snap het echt niet. Ik kan dit niet met mijn westers brein en begrip vatten. Is dit nog een overblijfsel uit antiek Afrika, mensen bangmaken? Waarom gelooft men dit? Machtsmisbruik over ongeletterde mensen? Behoefte aan sensatie? Heeft iemand ooit een vampier op heterdaad betrapt? Is er ooit iemand dood gevonden met vampiersporen in zijn hals? Of zijn het allemaal alleen maar geruchten? Dit klinkt mij als satanisme in de oren.”

https://times.mw/3-people-murdered-over-blood-suckers/


Al gauw merken we dat de wegblokkades wel waarheid zijn. Met een paar grote stenen en een houten balk wordt de zandweg geblokkeerd. Een paar puberjongens willen ons niet doorlaten, totdat een knul in een zwart shirt me herkent en de houten balk begint weg te halen. Mzungu is geen vampier. De andere knul in rood shirt is dronken. Hij is het niet met zwart shirt eens. Integendeel.
Hij legt een grote steen voor de bumper en gaat er demonstratief op zitten, leunend tegen de bumper: “zo, die komt niet verder. Hier ben ik de baas”, drukt zijn lichaamstaal uit.
Er ontstaat een onenigheid tussen zwart en rood shirt. Als ik een stukje achteruit rijd, kukelt rood shirt achterover tot hilariteit van de omstanders. Hij geeft het op. We mogen door.

Een klein stukje verder, een kanjer van een wegversperring met dikke boomstammen. De familieleden van Edward Kaunda, een van onze schoolbestuurders, hebben het opgeworpen. We stoppen, roepen, worden herkent en de jongens zeulen de stammen weg.

Na de voorzitter in zijn afgelegen huis gedropd te hebben, moet ik weer stoppen bij de nu nog steviger opgebouwde Kaunda versperring. Ik wacht. De koplampen schijnen op de houten stellages. Stilte. Er gebeurt een paar minuten niets. Stilte. Ik toeter. Dan komen de knullen uit de schaduwen en zeulen opnieuw de boomstammen weg. Ik vraag of iemand van ze Engels spreekt. Nee dus, of ze doen alsof. Ik weet dat Zione, kleindochter van Kaunda, wel Engels spreekt. “Go get Zione”. Het meisje komt in haar dunne jurkje naar buiten. “Astrida”, zegt ze opgewekt. Ik vraag haar waar haar opa is. Tja, die is er dus niet. “Ga maar gauw weer naar binnen, het is veel te fris in deze wind”, nadat ze bevestigd heeft dat ze grootpapa vraagt naar mij toe te komen.

Bij de laatste versperring, doe ik het binnenlicht aan. Ik word herkent en mag bijna meteen doorrijden van zwart shirt. Rood shirt zal zijn roes wel aan het uitslapen zijn.

Dit is een van de animistische excessen die nog overleven uit antiek Afrika. Niet dat bloedzuigers al honderden jaren bestaan, het is de gedachtengang, de beïnvloedbaarheid van analfabeten. Het is niet moeilijk om een menigte op te zwepen. Men is erg impulsief en heeft weinig tot geen onderscheidingsvermogen of schijnt capabel te zijn tot kritisch denken, zelfs de beter opgeleiden. Iedereen schudt zijn hoofd bij de verregaande corruptie, maar iedereen is er zelf ook schuldig aan. En voor als je het nog niet zou weten, Malawi claimt een christelijk land te zijn.

Vandaag heb ik met Edward, met wie ik kan lezen en schrijven, van gedachten gewisseld over vampieren, en vooral de tekenen aan de wand. Vanwege gebrek aan leiderschap en wetshandhaving, ligt anarchisme op de loer. Het land is verwikkelt in een heftige politieke strijd, corruptie is orde van de dag, wetsdienaars handhaven niet. Lokale, traditionele chiefs, weten ook niet wat een dorp of regio leiden is. Mensen doen maar wat er in hun bolle hoofd op komt, niemand legt ze een strobreed in de weg.
Dit gaat uit de hand lopen…..

Gebed, God verheffen boven dit land, Hem smeken om Zijn Genade dat groter is dan onze tekortkomingen, is dan ook meer dan welkom.